De smid

Ambachtelijk smid en metaalbewerker

Bart Penterman is veelzijdig metaalbewerker en heeft zich, naast het op moderne wijze verwerken en bewerken van metaal, ook bekwaamd in het oude ambacht van het smeden. In dit oude ambacht komt zijn liefde voor eigen ontwerpen en het bezig zijn met beide handen volop aan bod.

De start als metaalbewerker

Als metaalbewerker heeft Bart meegewerkt aan zeer uiteenlopende projecten. Van het gangbare constructie werk tot het afwerken en opleveren van metalen badkamer-elementen. Lassen, slijpen, boren, buigen, verbinden, het vak van metaalbewerker kende geen geheimen meer.

Naast zijn metaalbewerkers bedrijf heeft Bart altijd een oog gehouden voor het zelf bedenken, ontwerpen en uitvoeren van projecten. Door de jaren heen zijn er al dan niet in opdracht verschillende (kunstzinnige) proejcten uitgevoerd. Hierbij was Bart een stuk vrijer in zijn uitvoering, de gekozen materialen en de technieken die hij kon gebruiken.

De liefde voor het ambachtelijke smeden

Zo is ook de liefde voor het ambachtelijke smeden ontstaan. Een blok metaal met eigen handen omvormen tot iets moois, iets functioneels. De wens voor een eigen smidse werd steeds groter en zijn werkplaats bij het oude RKZ in de stad Groningen was daarvoor te klein. Dit maakte dat Bart de stap heeft genomen om een eigen smidse te starten buiten de stad Groningen.

De moderne smid

Zo gezegd, zo gedaan. Bart streek samen met zijn gezin neer in het pittoreske Koningsoord, een klein buurtschapje aan de rand van de Waddenzee. Hier had hij alle ruimte om zijn eigen draai te geven aan het vak van smid. Inmiddels is het huisje naar wens verbouwd (met uiteraard een eigen metalen keuken en metalen elementen door Bart gemaakt) en is de smidse een feit. Bart maakt naast ambachtelijk smeedwerk ook eigen kunstobjecten en is met zijn kennis als metaalbewerker een echte moderne smid.

Nieuwsgierig geworden? Langskomen mag altijd en graag op afspraak!

Bart Penterman aan het smeden in zijn smidse in Koningsoord