Een muzikale spiltrap: de Opdracht
In opdracht van Roadbear Studios heb ik een spiltrap gemaakt die in hun muziek/creatieve studio geplaatst is. Het kunstwerk is in de vorm van een spiltrap en bestaat uit 11 treden en heeft op de verdieping een balustrade. Het kunstwerk is volledig handgemaakt van metaal. Er zitten oude muziekinstrumenten in verwerkt zowel in de balustrade als in het traphek. Daarbij zijn in het traphekje handgemaakte metalen muzieknoten verwerkt.
Geraamte, ontwerp en constructie
De eerste stap was het opzetten en bedenken van het geraamte van de constructie. Omdat het ging om een voorwerp dat naast het kunstzinnige aspect ook dagelijks praktisch en veilig gebruikt moet worden was het belangrijk vooraf een oplossing te bedenken die dagelijks gebruikt kan worden. Ook heb ik gekeken naar de mogelijkheid om het beschikbare materiaal te hergebruiken. Zo is de metalen koker in het midden een onderdeel van een van de brandtrappen van Theodorus Niemeijer, komen de treden van hardhout uit een andere trap en is er divers restmetaal gebruikt om de constructie als geheel in elkaar te zetten.
Plaatsing in de ruimte
Ook moest er rekening gehouden worden met de uiteindelijke plaatsing. Roadbear Studios heeft een enkele deur als ingang en direct daarna een draai en nog een deur. De trap moet in de hoofdruimte geplaatst worden, het was dus erg belangrijk om de trap deels demontabel te houden en niet al te zwaar. (Vandaar ook de uiteindelijke keuze voor de houten traptreden).
Kunstzinnige opdracht en hergebruik van materialen
Voor het kunstzinnige aspect was de enige opdracht vanuit Roadbear dat de trap een muzikale uitstraling moest hebben passend bij het interieur van de studio. Er was al wat materiaal verzameld (Roadbear Studios leverde diverse oude instrumenten aan waaronder saxofoon, bugels, dwarsfluiten,gitaren, slagwerk zoals bekkens en toebehoren) en van daaruit heb ik het ontwerp bedacht; De instrumenten zijn in de leuning en de balustrade verwerkt en van daaruit draait er als het ware een notenbalk om het geheel heen waarlangs de muziek naar boven loopt. Vervolgens ben ik begonnen met het opbouwen van de draagconstructie rondom de metalen buis. Hiertoe heb ik op ambachtelijke wijze metalen draagsteunen gesmeed waar de treden op gemonteerd konden worden. Deze steunen zijn op die manier onderdeel van het geheel.
Letterlijk het project bijdraaien
Al snel bleek dat de draai van de trap niet zou kunnen met de treden die er beschikbaar waren, deze draai is in overleg met Roadbear Studios aangepast en er is gekozen voor een halve draai, de trap dichter bij de muur en een plateau bovenin. Vervolgens heb ik de leuning gemaakt en de instrumenten in het hekwerk van de trap gemonteerd. (Sommige instrumenten konden vanwege het materiaal niet gesmeed worden en deze zijn op een andere manier aan de trap bevestigd).
Aan het begin onderin heb ik een G- sleutel toegevoegd, deze markeert het begin van de notenbalk én geeft de trap nog wat extra benodigde stevigheid. Al deze onderdelen (leuning, staanders en G- sleutel) zijn op ambachtelijke wijze gesmeed. Vervolgens heb ik muzieknoten getekend en uit plaatmetaal uitgesneden en deze op diverse plekken op de notenbalk geplaatst. Met Roadbear Studios is nog overleg geweest over een kloppende compositie, maar hier is van afgeweken omdat dan juist het speelse karakter van de trap zou verdwijnen. De noten dansen dus ‘vrij’ over de balk. Deze interpretatie sluit aan bij het vrije karakter van Roadbear Studios én van de opdracht zelf.
Subsidie inhuren kunstenaar t.b.v realisatie gebruiksobject
Voor deze opdracht heb ik gebruik gemaakt van de K&C voucher. Hiermee kunnen MKB-ers tot 50% korting op mijn honorarium krijgen. Dit kan bijvoorbeeld ingezet worden voor praktische zaken waar een creatieve invulling aan gegeven kan worden. Denk aan het vormgeven en bouwen van een spiltrap, hekwerk, toegangshek, winkelpui of meer. Benieuwd naar de mogelijkheden?